Warhammer 40K Beginners Quiz #5: Weapons

This entry is part 5 of 14 in the series Warhammer 40K 5th Edition Beginners Quiz

Beginners QuizThese quizzes are aimed at those who are new to 40K and looking to test their knowledge. The questions will be geared to ensure players have the basics down. Veterans are welcomed to participate as well since brushing up on rules periodically can only help you out immensely.

Feel free to take the quiz and post your thoughts and results on it below in the comments.

Prior Quizzes:
40K Beginners Quiz #1: Preliminary Stuff
40K Beginners Quiz #2: Movement Phase
40K Beginners Quiz #3: Shooting Phase (Part 1)
40K Beginners Quiz #4: Shooting Phase (Part 2)

Question #1: If you fire a rapid fire weapon can you assault?

Spoiler

Answer #1: No.

[collapse]

Question #2: You have a unit that is hit and wounded by a template weapon. Which models take the armor saves?

Spoiler

Answer #2: Any model can make the armor saves, not just those hit by the template. Yes, a bit of a trick question.

[collapse]

Question #3: A model has BS3 and fires a blast weapon. The scatter die is rolled and it misses, IE: it scatters, and the two dice rolled for distance are a 3 and a 5. How far does the blast scatter?

Spoiler

Answer #3: It scatters 5″. You subtract your BS from the scatter distance: 8 – 3 = 5.

[collapse]

Question #4: Is it possible for a blast weapon to scatter beyond its maximum range?

Spoiler

Answer #4: Yes. As long as your intended target was in range then it can scatter out of maximum range and still count.

[collapse]

Question #5: What do you roll for a pinning test?

Spoiler

Answer #5: It’s a normal leadership test, IE: roll 2D6 and score equal to or less than your leadership.

[collapse]

Question #6: If you fire a weapon with the ‘gets hot!’ rule and roll a 1, do you get a save?

Spoiler

Answer #6: Yep.

[collapse]

Question #7: What’s the advantage of a twin-linked weapon?

Spoiler

Answer #7: It re-rolls any failed to-hit rolls.

[collapse]

Question #8: What the advantage of a twin-linked template weapon?

Spoiler

Answer #8: Re-roll any failed to-wound rolls.

[collapse]

Question #9: A model has a BS4 and fires a barrage weapon at a target it cannot see. It rolls to scatter and the shot scatters and the dice rolls are a 4 and a 6. How far does the shot scatter?

Series Navigation

<< Warhammer 40K Beginners Quiz #4: Shooting Phase (Part 2)Warhammer 40K Beginners Quiz #6: Assault Phase (Part 1) >>
%d bloggers like this: