Warhammer 40K 6th Edition Quiz: Assault

This entry is part 3 of 12 in the series Warhammer 40K 6th Edition Quiz

40K 6th Edition QuizNow for our third installment, the assault phase. You can find the previous quizzes to the right.

Question #1) Can overwatch cause morale tests?

Spoiler

Answer #1) Nope (pg. 21)

[collapse]

 

Question #2) What do you roll for charging through difficult terrain?

Spoiler

Answer #2) Roll 3D6 and select the two lowest dice. (pg. 22)

[collapse]

Question #3) What’s the distance for an initiative step pile in?

Spoiler

Answer #3) 3″ (pg. 23)

[collapse]

 

Question #4) You’re rolling to-hit in close combat and all your models are WS4 (weapon skill). You’re attacking a unit with the following WS values: 4, 4, 3, 3, 3. What roll to-hit do you need?

Spoiler

Answer #4) Their majority WS value is a 3, so 4 to 3 requires a 3 to-hit. (pg. 24)

[collapse]

 

Question #5) You have a single model with S4 (strength). It’s attacking a model with T7 (toughness), in close combat. What roll to-wound will you need?

Spoiler

Answer #5) A 6 (pg. 25)

[collapse]

 

Question #6) When allocating wounds in close combat, which models are considered the closest for allocation and if there’s a tie then who decides which models are removed?

Spoiler

Answer #6) Models in base contact are the closest and are chosen at the owning players discretion. (pg. 25)

[collapse]

Question #7) You win close combat and are about to making a sweeping advance. Your unit contains models with the following initiative values: 6, 4, 4, 4. What initiative value do you use to check the sweeping advance?

Spoiler

Answer #7) You use the highest initiative value in the unit, so 6. (pg. 26)

[collapse]

 

Question #8) You’re trying to make a sweeping advance and the enemy is I4 (initiative), and you’re I6. The enemy rolls a 4. What roll do you need to catch them?

Spoiler

Answer #8)  You need to roll at or over their initiative + D6 roll. So, 4 + 4 = 8 for the enemy value, thus 6 + X = 8 where X is a 2. Thus, you need to roll a 2+. (pg. 26)

[collapse]

 

Question #9) What’s the penalty for making a disordered charge?

Spoiler

Answer #9) You do not gain the +1 charge bonus for attacks. (pg. 27)

[collapse]

 

Series Navigation

<< Warhammer 40K 6th Edition Quiz: Movement & ShootingWarhammer 40K 6th Edition Quiz: Morale & Special Rules >>
  • Warhammer39999

    Good quiz, but the answers could do with a little cleaning up (example: question 8 seems to be asking if the result needs to be greater than the enemy or if “equal to” is sufficient. Starting the answer with “the amount you roll plus your initiative value must be equal to or greater than…” would make it easier to read. Granted, that basically just benefits new players/non-native english speakers, but it helps.

    For the record, these quizzes are the coolest thing you do on the blog. I love em.

    • Good point. I’ve cleaned up the answers a bit and thanks.

  • Minitrol

    Thanks that was fun! Pretty pleased with my 8/9 from one read through of the rules. Gonna try my luck on the others now!

    • Glad you enjoyed it. Hope you do well on the rest.

      • Minitrol

        Only 7 in Movement and Shooting but got all the Prelim ones. Yay for confidence boost.

%d bloggers like this: